Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Ιωαννίνων :: Ιωάννινα

Το νησί και το κάστρο των Ιωαννίνων
Μεγέθυνση
Το Νησί των Ιωαννίνων στη μέση της λίμνης. Πίσω του διακρίνεται η μικρή χερσόνησος όπου πάνω της κτίστηκε το κάστρο της πόλης (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή).
Τα Γιάννινα, η λίμνη και το Νησί

Τα Γιάννινα είναι ταυτισμένα με τη λίμνη τους, την Παμβώτιδα, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της φυσικής λεκάνης που σχηματίζεται νότια του βουνού Μιτσικέλι (υψομ. 1810 μ.) Η λίμνη παλαιότερα εκτεινόταν ΒΔ, δημιουργώντας δυσκολοδιάβατα έλη που ταλαιπωρούσαν όσους κατευθυνόντουσαν από το βορρά προς τα Γιάννινα. Με τα έργα που γίνανε τα νεότερα χρόνια η λίμνη οριοθετήθηκε και το ύψος της βρίσκεται στα 470 μ. υψομ. και οι διαστάσεις της είναι 7,5 χλμ. μήκος, ενώ το πλάτος της φτάνει στο φαρδύτερο σημείο της τα 4,2 χλμ. Η περίμετρος της είναι 22 χλμ., ενώ η έκταση της 20 τετρ. χλμ. Το βάθος της κυμαίνεται από 2 μέχρι 6 μ., ενώ σε μερικά σημεία φτάνει και τα 10 μ.

Τα πρώτο από τα δύο χαρακτηριστικά σημεία της λίμνης είναι η χερσόνησος στη ΒΔ της πλευρά, όπου βρισκόταν τα παλιά Γιάννινα προφυλαγμένα μέσα στα επιβλητικά τείχη του κάστρου της. Η τάφρος στη δυτική πλευρά της, διαμόρφωνε  ένα βράχινο νησί 600 Χ 400μ., που από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι και τον περασμένο αιώνα αποτελούσε το κέντρο της πόλης και την κατοικία των Τούρκων πασάδων .

Το δεύτερο χαρακτηριστικό σημείο της λίμνης είναι το Νησί που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης απέχοντας μόνο 150 μ. από την απέναντι ακτή που έχει το όνομα Ντραμπάτοβα (‘καλό νερό’ στα σλάβικα λόγω της πηγής καθαρού νερού που εκβάλλει εκεί). Η έκταση του είναι 400 περίπου στρέμματα (1χλμ. Χ 500μ) ενώ δυτικά του, ο μεγάλος καλαμιώνας και τα βούρλα δίνουν την εντύπωση ότι το νησί είναι πολύ μεγαλύτερο. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι ο Προφ. Ηλίας στα 530 μ. υψομ., 50μ. πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Το Νησί είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι της λίμνης, αν όχι των Ιωαννίνων. Οι κάτοικοι του πιστοί στο μικροσκοπικό νησάκι τους στην τελευταία απογραφή βρεθήκανε 347, αποτελώντας μια ξεχωριστή κοινότητα. Το λιλιπούτειο νησί, χωρίς αυτοκίνητα, ζει σε άλλους ρυθμούς. Οι κάτοικοι του πηγαινοέρχονται με βάρκες και πλοιάρια και ζουν από το ψάρεμα και τον τουρισμό. Ο διατηρητέος οικισμός τους αποτελεί γοητευτική όαση ηρεμίας σε αντίθεση με τα πολύβουα Γιάννινα.  Λιθόστρωτα δρομάκια, αυλές κατάφορτες με λουλούδια, παιδιά που παίζουν στους δρόμους. Μια συναρπαστική ηρεμία που την διακόπτουν τα τιτιβίσματα των πουλιών στον πευκώνα που τυλίγει το νησάκι και τα πηδήματα των κουνελιών που κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί.
 
εκτύπωση
|
αποστολή
επόμενο : Η ιστορία των Ιωαννίνων
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus