Στις 30 Απριλίου του 2017, στις 17:45, μια ομάδα ερευνητών και φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με καλλιτέχνες από το χώρο των αναπαραστατικών τεχνών και μουσικούς, θα συναντηθούν στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Βούντενη Πατρών, τμήμα του οποίου αποκαλύφθηκε από τις σχετικά πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές, με στόχο να δώσουν από κοινού μια σιωπηλή – βιωματική απάντηση σε ένα από τα πιο διαχρονικά θεατρολογικά ζητήματα, το ζήτημα της ταφής στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Η σημασία της ταφής σε αυτό το έργο είναι τόσο μεγάλη (είναι η κινητήριος δύναμη όλης της δράσης του) που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή, αποκομμένη από το ιστορικό και αρχαιολογικό πλαίσιο της σημασίας της ταφής για τους μυκηναίους. Οι θεατές της παράστασης θα κληθούν να ακολουθήσουν μια διαδρομή μέσα στο νεκροταφείο και να συνδιαλλαγούν παράλληλα με τα in situ αρχαιολογικά ευρήματα όσο και τη θεατρική τελετή – performance, δύο έτερα αναπαραστατικά πεδία και δύο έτερες χρονικότητες. Με άλλα λόγια, μαζί με τη φυσική μετακίνηση των συντελεστών της performance και των θεατών, στόχος είναι να συντελεστεί και μια ερευνητική – διεπιστημονική μετακίνηση και συνάντηση αποκαλυπτική για το έργο. Μιας και καμιά δραματουργική, σκηνοθετική ή και σκηνογραφική ακόμα προσέγγιση δεν θα μπορούσε καλύτερα να ερμηνεύσει το μέγεθος της σημασίας, που ο Σοφοκλής αποδίδει στις μυκηναϊκές ταφές, από το ίδιο αυτό το μνημείο.
Η αξία αυτής της προσπάθειας έγκειται στην συνάντηση όλων αυτών των διαφορετικών ανθρώπων και πεδίων και έχει γίνει συνειδητά από τους διοργανωτές της, που αξιώνουν την πολιτική και κοινωνική σημασία της συνάντησης αυτής καθ’ αυτής, όσο και των θετικών επακόλουθων που μπορεί να έχει τόσο στον κοινωνικό και πολιτικό, όσο και στον καλλιτεχνικό και επιστημονικό βίο. Άλλωστε το ίδιο το έργο του Σοφοκλή που σαν μνήμη ευχόμαστε να επισκιάσει όλα τα παραπάνω, είναι ένας ύμνος στην ετεροποιητική συμπεριφορά της Αντιγόνης και μια διδαχή για την αποδοχή της. Γιατί η ηρωίδα αυτή με την επιλογή της να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη, τον εχθρικό για την πολιτεία «άλλο», εκπροσωπεί μοναδικά μες τους αιώνες την υπεράσπιση της ετερότητας και διδάσκει τη διεύρυνση της συνείδησης που κερδίζουν όσοι τολμούν να ζήσουν τη διαφορετικότητά τους.
Ταυτότητα Παράστασης
Εξ’ αφορμής της Αντιγόνης του Σοφοκλή: Μια επίσκεψη στον τάφο της Αντιγόνης
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αρχική Ιδέα – Σύλληψη : Δέσποινα Γεωργακοπούλου – Ασπασία Λυκουργιώτη
Δραματουργία: Δέσποινα Γεωργακοπούλου – Ασπασία Λυκουργιώτη
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γεωργακόπουλου. (Η Ασπασία Λυκουργιώτη σκηνοθετεί την μεταφορά και την ταφή του Πολυνείκη καθώς και την αυτοκτονία της Αντιγόνης).
Περφόρμερς: Μελίνα Αργυρίου (χορός), Νίκος Μαυρίδης (βιολί), Χαριτίνη Γεωργοπούλου (τραγούδι), Δέσποινα Σιδηροπούλου, Ιωάννα Καραμάνου, Τερέζα Μόσχου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (ηχογραφημένη φωνή), Γιάννης Πεσεξίδης, Στράτος Παλαιολόγος, Ασπασία Λυκουργιώτη, Βασίλης Βανταράκης.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.