Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποσκοπεί στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο πεδίο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και η πρόσληψή του» και το «Ινστιτούτο Αρχαίου Θεάτρου», καθώς και στη σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με τη σκηνική πράξη με το «Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου» (Ε.Σ.Π.Λο), συμμετείχε επιτυχώς με 5 (πέντε) προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες στη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος 2024, που πραγματοποίησε το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα την περίοδο 5-10 Σεπτεμβρίου 2024 υπό τη διεύθυνση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Τάτση. Η συνάντηση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπεύθυνες διδάσκουσες από πλευράς του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ήταν η Παπαγεωργίου Ιωάννα, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος, και η Δέσποινα Γεωργακοπούλου, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος.
«Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου» ήταν το θέμα της φετινής συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Θεσσαλικού Θεάτρου και στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας εντατικά εργαστήρια υποκριτικής, κίνησης και φωνής καθώς και διαλέξεις και ξεναγήσεις με σπουδαίους δασκάλους και δημιουργούς όπως ο Κώστας Τσιάνος, η Ελένη Μποζά, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Δέσποινα Γεωργακοπούλου, η Πωλίνα Κρεμαστά, ο Γιάγκος Ανδρεάδης και ο Αλέξανδρος Σχισμένος. Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η έρευνα του βιωματικού υλικού ως βασικού εργαλείου δημιουργίας πρωτότυπης δραματουργίας και της σημειολογίας του αρχαίου μύθου μέσα από τις μεταγραφές του αρχαίου δράματος, εξετάζοντας σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετακίνηση πληθυσμών, με στόχο την εν δυνάμει δημιουργία πρωτότυπων κειμένων. Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό στα εργαστήρια και τις διαλέξεις ήταν η Μήδεια του Ευριπίδη και η Αντιγόνη του Σοφοκλή, καθώς και οι σύγχρονες μεταγραφές της παγκόσμιας δραματουργίας.
Υπεύθυνη της εξαιρετικής διοργάνωσης ήταν η θεατρολόγος τελειόφοιτη του ΤΘΣ Ειρήνη Γκότση.
Ευχαριστούμε θερμά το Θεσσαλικό Θέατρο για τη συνεργασία και συγχαίρουμε τα μέλη του για την εξαιρετική διοργάνωση και την υπέροχη εμπειρία που πρόσφεραν στις φοιτήτριές μας.
Αναλυτικές πληροφορίες για την συνάντηση εδώ.